logotype
image1 image2 image3

Aktivnosti

U dogovoru sa gostima organizujemo izlete do lokalnih kulturno istorijskih znamenitosti, manastira Soko, Sv. Vasilija Ostroškog na Rožnju, Ćelije, Lelić, Pustinja, Tronoša, kao i izlete do okolnih planina i sela u pratnji iskusnih vodiča.

U našem domaćinstvu možete organizovati Vaše veselje, ručak ili večeru za Vaše bližnje, poslovne partnere, ali i razne vidove radionica, predavanja, team buillding...

Takođe možete učestvovati u sakupljanju voća, lekovitog bilja, šumskih plodova i njihovom pretvaranju u ukusne i zdrave proizvode te tako na trenutak osetiti čaroliju stvaranja neponovljivih ukusa.

 

Izlet Soko

Na obroncima Sokolske planine, podno srednjovekovnog utvrđenja Soko, a na samo 6 km od Drine nalazi se manastir Soko, posvećen Sv. Nikolaju Žičkom i Ohridskom (vladika Nikolaj Velimirović). Manastir je podignut na mestu nekadašnje raskrsnice karavanskih puteva i velike tržnice na kojoj se prodavala razna roba od začina i svile do robova, ali i na mestu velikog stratišta srpskog naroda za vreme turske vladavnine. Devedesetih godina XX veka ovaj posed otkupljuke vladika šabački lavrentije i podiže manastir posvećen sv. Nikolaju Velimiroviću. Prelep kompleks u procepu između dve stene krasi hram podignut po ugledu na hram u manastiru Blagoveštenje, dva konaka, mali muzej Rađevine i sv. Vladike Nikolaja, kao i manje jezero sa čijih obala možete okušati ribolovačku sreću. Na steni iznad manastirskog kompleksa uzdižu se ostaci srednjevekovnog utvrđenja Soko, a na mestu glavne kule uređen je vidikovac koji krasi 12 metara visok pozlaćeni krst. Od manastira do vidikovca vodi uređena staza na kojoj su postavljene male kapele i u svakoj je ispisana po jedna Božija zapovest.

 

Izlet na Rožanj

Rožanj je visoravan na Sokolskoj planini i sa svojih 973 m predstavlja najvišu tačku Osečine. Na ovom mestu ukrštaju se vazdušne struje sa Mediterana i Panonije i stvaraju karakterističnu ružu vetrova, te preporučuju ovo mesto za oporavak svih obolelih od bolesti respiratornih organa. Takođe ova planina sa mnoštvom svojih vrhova, gustih šuma i nepreglednih livada predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje boravka i odmora u prirodi. 

 


Izlet valjevski manastiri

U prečniku od oko 50 km od Osečine nalazi se preko 10 manastira, valjevski kraj pogotovo obiluje njima. Mi vam preporučujemo obilazak manastira Pustinja na padinama Medvednika, manastir Lelić, zadužbinu sv. Vladike Nikolaja u kojem se i nalaze njegove mošti, kao i manastir Ćelije na obali reke Gradac, jedne od najčistijih reka Evrope.

  

Izlete Vukovim stazama

Poseta Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, i manastir Tronoša, mesto gde je Vuk naučio prva slova, su je još jedna stanica na koju Vas možemo odvesti. Uživanje u prelepiim predelima, šetnja pored reke Žeravije i uživanje u prelepim prizorima fresaka i ratarskih sveća učiniće ovaj izlet nezaboravnim.

  

Izlet Svedoci vekova

Osečinski kraj u prošlosti bio je poprište brojnih bitaka i bojeva u bogatoj i dugoj srpskoj istoriji. Na ovom području su se ukrštali raznih karavanskih i vojnih puteva. Ovde su se susretale i razgraničavale imperije. Brojni spomenici, obeležja govore o toj bogatoj istoriji. Na ovom putovanju upoznaćete ne samo istoriju osečinskog kraja nego ćete imati priliku da iz prve ruke saznate kao je stvarana, građena i branjena moderna srpska država. Crkvu brvnaru u Skadru, podigoše doseljenici iz Skadra na Bojani u današnjoj Albaniji daleke 1720. godine, te ona predstavlja najstariju sačuvanu građevinu u Osečini, i dans se koristi za bogosluženje. Nedaleko odatle u malenoj varoši Pecka u samom njenom centru je crkva kosturnica sagrađena 1934. godine u njenoj kripti su sahranjeni posmrtni ostaci vojnika Dunavske divizije poginulim u ratnim operacijama tokom I svetskog rata na položajima oko Pecke, te njima u čast je i podignut spomenik u porti crkve. Svedočanstvo da je na ovim prostorima nije bilo mira i da se buntovni srpski narod oduvek opirao stranim zavojevačima je i Spomen obeležje u Bratačiću, podignuto u znak sećanja na boj na Bratačiću kada su se u avgustu 1806. Brojnoj turskoj vojsci suprostavila šačica Srba i odnela pobedu. A tešmanov konak, kompleks zgrada nastalih oko 1834. godine nisu samo spomenička kulturna baština i svedočanstvo starog graditeljstvai načina života nego i spomenik i simbol nastanka moderne srpske države, jer na ovom mestu u jednoj od zgrada bilo je sedište sreza i kasnije načelstva okružija Podrinjskog u vreme vladavine obrenovića, onda kada se Srbija oslobađala i stvarala svoju državnost. Utisci, predeli i saznanje kako se živelo, stvaralo i čuvalo ostaće duboko zabeleženo u memoriji i zato srdačno preporučujemo ovaj izlet.